Wat is de APK en waarom is de APK belangrijk?

21 Dec Door Auto-remschijven.nl

De APK is de algemene periodieke keuring voor alle auto’s in Nederland. Maar wat wordt er dan precies gekeurd tijdens de APK-keuring en waarom is de APK verplicht? Antwoorden op dit soort vragen krijg je in dit artikel.

Wat is de APK (algemene periodieke keuring)?

De APK is een wettelijk verplichte keuring voor alle auto’s in Nederland. Tijdens de keuring worden er allerlei controles uitgevoerd op het gebied van verkeersveiligheid en milieueisen. Enkele voorbeelden van de onderdelen waarop gecontroleerd wordt zijn:

  • De staat van de schokdempers
  • De staat van het remsysteem
  • Of de gordels nog goed functioneren
  • Controle van de carrosserie op roest en schade
  • De emissie van schadelijke stoffen van het voertuig
  • Het functioneren van de richtingaanwijzers en de verlichting
  • De conditie van de banden en de dikte van het profiel

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, de lijst waarop gecontroleerd wordt tijdens de APK is nog een stuk langer. Maar nu heb je in ieder geval een idee van wat voor zaken er allemaal gecontroleerd worden.

Wat gebeurt er als je auto niet door de algemene periodieke keuring komt?

In dat geval krijg je een belletje van de garage met een onderbouwing voor het afkeuren. Je kunt er in dat geval voor kiezen om reparaties niet uit te laten voeren of door de tekortkomingen direct op te laten lossen.

Hoewel jij als eigenaar van de auto beslist wat er wel of niet gerepareerd wordt, ben je wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat je auto alsnog door de APK-keuring. Een andere optie is om ervoor te kiezen om de auto niet langer te gebruiken en te verkopen.

De APK is met name bij oudere auto’s een goed moment om even stil te staan bij de vraag hoe lang je nog met de auto wilde rondrijden. Soms zijn de reparatiekosten dermate hoog dat het verstandiger kan zijn om een nieuwe auto of occasion te kopen in plaats van dat je de reparaties laat uitvoeren. Als je twijfels hebt kun je dat natuurlijk altijd met de garage overleggen en hun om advies vragen.

Wat gebeurt er als je in je auto blijft doorrijden terwijl je auto niet op tijd APK is goedgekeurd?

In dat geval kun je een forse boete krijgen die nog veel duurder kan uitpakken dan de kosten voor de APK-keuring en de reparaties die wellicht nodig zijn. Ons advies is daarom dan ook om altijd je auto op tijd bij de garage te laten keuren, zodat je narigheid voorkomt.

De APK-keuring is er overigens niet om je te pesten, maar voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van de andere weggebruikers. Goed om te weten: het is mogelijk om de apk-keuring twee maanden voordat de APK-datum verloopt uit te laten voeren. De termijn voor de volgende APK wordt dan niet korter. Al verschilt de frequentie van de APK-keuring per voertuig. Informeer bij het autobedrijf waar jouw auto in onderhoud is naar wat voor jou auto van toepassing is.